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Zinc supplementation, production and quality of coffee beans

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dc.contributor.author Martinez, Herminia Emilia Prieto
dc.contributor.author Poltronieri, Yonara
dc.contributor.author Farah, Adriana
dc.contributor.author Perrone, Daniel
dc.date.accessioned 2018-02-01T17:17:47Z
dc.date.available 2018-02-01T17:17:47Z
dc.date.issued 2013-02-15
dc.identifier.issn 0034-737X
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2013000200020
dc.identifier.uri http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/17124
dc.description.abstract Besides its importance in the coffee tree nutrition, there is almost no information relating zinc nutrition and bean quality. This work evaluated the effect of zinc on the coffee yield and bean quality. The experiment was conducted with Coffea arabica L. in "Zona da Mata" region, Minas Gerais, Brazil. Twelve plots were established at random with 4 competitive plants each. Treatments included plants supplemented with zinc (eight plots) and control without zinc supplementation (four plots). Plants were subjected to two treatments: zinc supplementation and control. Yield, number of defective beans, beans attacked by berry borers, bean size, cup quality, beans zinc concentration, potassium leaching, electrical conductivity, color index, total tritable acidity, pH, chlorogenic acids contents and ferric-reducing antioxidant activity of beans were evaluated. Zinc positively affected quality of coffee beans, which presented lower percentage of medium and small beans, lower berry borer incidence, lower potassium leaching and electrical conductivity, higher contents of zinc and chlorogenic acids and higher antioxidant activity in comparison with control beans. en
dc.description.abstract Apesar da importância do zinco na nutrição do cafeeiro, quase não há informações que relacionem o suprimento de zinco e a qualidade dos grãos. Este trabalho avaliou o efeito de zinco sobre a produção e a qualidade dos grãos de café. O experimento foi conduzido com Coffea arabica L. na Zona da Mata de Minas Gerais, Brasil. O delineamento utilizado foi inteiramente ao acaso, com dois tratamentos: suplementação com zinco (oito parcelas) e controle, sem zinco (quatro parcelas). Cada parcela útil constou de quatro plantas competitivas. Foram avaliados a produtividade, número de grãos defeituosos, grãos atacados por brocas, tamanho de grãos, qualidade da bebida, teor de zinco nos grãos, potássio lixiviado, condutividade elétrica, índice de coloração, acidez total titulável, pH, teores de ácidos clorogênicos e atividade antioxidante dos grãos de café. O zinco afetou positivamente a qualidade dos grãos de café, que apresentou menor percentagem de grãos de tamanhos médio e pequeno, menor incidência de broca, menor lixiviação de potássio e condutividade elétrica, maiores teores de zinco e ácidos clorogênicos e maior atividade antioxidante, em comparação com os grãos do controle. pt-BR
dc.format pdf pt-BR
dc.language.iso eng pt-BR
dc.publisher Revista Ceres pt-BR
dc.relation.ispartofseries v. 60, n. 2, p. 293-299, Mar./Apr. 2013 pt-BR
dc.rights Open Access pt-BR
dc.subject Bean size pt-BR
dc.subject Electrical conductivity pt-BR
dc.subject Potassium leaching pt-BR
dc.subject Clorogenic acids pt-BR
dc.subject Berry borer pt-BR
dc.subject Antioxidant activity pt-BR
dc.title Zinc supplementation, production and quality of coffee beans en
dc.type Artigo pt-BR


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  • Artigos [1469]
    Artigos Técnico-científicos na área de Fitotecnia

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