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Water use efficiency by coffee arabica after glyphosate application

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dc.contributor.author Carvalho, Felipe Paolinelli de
dc.contributor.author França, André Cabral
dc.contributor.author Souza, Bruna Pereira
dc.contributor.author Fialho, Cíntia Teixeira
dc.contributor.author Santos, José Barbosa
dc.contributor.author Silva, Antonio Alberto
dc.date.accessioned 2018-02-06T14:07:56Z
dc.date.available 2018-02-06T14:07:56Z
dc.date.issued 2012-10-05
dc.identifier.issn 1807-8621
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v36i3.17830
dc.identifier.uri http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/17342
dc.description.abstract Many coffee growers apply glyphosate in directed applications, but some phytotoxicity has been noted. It is believed some herbicides can exert a direct or indirect negative effect on photosynthesis by reducing the metabolic rate in a way that can affect the water use efficiency. The objective of this study was to investigate the variables related to water use among coffee cultivars subjected to the application of glyphosate and the effects of each dose. The experiment was conducted in a greenhouse using three varieties of coffee (Coffea arabica), Acaiá (MG-6851), Catucaí Amarelo (2SL) and Topázio (MG-1190), and three doses of glyphosate (0.0, 115.2 and 460.8 g acid equivalent ha-1), in a factorial 3 x 3 design. At 15 days after application, a reduction in stomatal conductance was observed, and smaller transpiration rate and water use efficiency were found in the fourth leaf at 15 days after application. There was a decrease in the transpiration rate at 45 DAA, with the Acaiá cultivar showing reductions with 115.2 g ha-1. There was transitory reduction in water use efficiency with glyphosate application, but can affect the growth and production. The Acaiá cultivar showed the highest tolerance to glyphosate because the water use efficiency after herbicide application. en
dc.description.abstract Muitos cafeicultores utilizam o glyphosate em aplicações dirigidas. Nessas aplicações são constatados intoxicações. Através do efeito negativo direto na fotossíntese, ou indiretamente, reduzindo da taxa metabólica da planta, acredita-se que possam influenciar a eficiência do uso da água. Objetivou-se no trabalho averiguar as variáveis relacionadas ao uso da água entre cultivares de café submetidos a aplicação de subdoses de glyphosate e os efeitos de cada dose. O experimento foi conduzido em casa de vegetação utilizando-se três cultivares de cafeeiro (Coffea arabica): Acaiá (MG-6851), Catucaí Amarelo (2 SL) e Topázio (MG-1190) e, três subdoses do glyphosate (0,0; 115,2 e 460,8 g ha -1 do equivalente ácido), em esquema fatorial 3 x 3. Aos 15 DAA observou-se redução da condutância estomática. Constatou-se menor taxa de transpiração e eficiência do uso da água na quarta folha aos 15 dias após a aplicação. 45 dias após aplicação ocorreu queda da transpiração, sendo que, o Acaiá apresentou redução com aplicação de 115,2 g ha -1 . O glyphosate reduziu a eficiência do uso da água, apresentando efeitos transitórios, mas que podem causar atraso no crescimento e produção do cafeeiro. O cultivar Acaiá foi o mais tolerante ao glyphosate, não alterando sua eficiência do uso da água com aplicação do herbicida. pt-BR
dc.format pdf pt-BR
dc.language.iso por pt-BR
dc.publisher Acta Scientiarum. Agronomy pt-BR
dc.relation.ispartofseries v. 36, n. 3, p. 373-377, July/Sept. 2014 pt-BR
dc.rights Open Access pt-BR
dc.subject Herbicide pt-BR
dc.subject EPSPs pt-BR
dc.subject Coffea arabica pt-BR
dc.subject Water use efficiency pt-BR
dc.subject Transpiration pt-BR
dc.title Water use efficiency by coffee arabica after glyphosate application en
dc.type Artigo pt-BR


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