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Tipo: Artigo
Título: Relationship between fruit traits of custard apple trees (Annona squamosa L.)
Autor(es): Mariguele, Keny Henrique
Silva, Paulo Sérgio Lima e
Abstract: The objective of this study was to estimate simple and partial coefficients of correlation, as well as to divide their effects into direct and indirect using path analysis for custard apple tree traits. Twenty half-sibling progenies were evaluated in a randomized block design with five replicates, and plots consisting of four plants. Six traits were evaluated in the first cropping season (mean number of seeds per fruit and mean weight of the pericarp, pulp, pedicel, seeds per fruit, and the whole fruit), while five traits were evaluated in the first three cropping seasons (mean fruit length and width, total number of fruits ha-1, mean fruit weight (in both types of analyses), and fruit yield in kg ha-1). The results of this work led to the conclusion that doing selection based on simple correlation estimates may not be convenient, since not always a cause and effect relationship can be verified between two traits. Positive correlations were obtained between number of seeds and seed weight, and between number of fruits and yield. The greatest direct effects were those obtained for pulp weight on fruit weight and for mean number and weight of fruits on fruit yield. The most important indirect effects were obtained for number of seeds and pericarp weight, obtained via pulp weight, on fruit weight, and for fruit length and width, obtained via mean fruit weight, on fruit yield.
O objetivo deste trabalho foi estimar os coeficientes de correlações simples e parciais, e desdobrar os efeitos diretos e indiretos, pela análise de trilha, entre características de frutos de pinheira. Vinte progênies de meias-irmãs foram avaliadas no delineamento de blocos ao acaso com cinco repetições e parcelas de quatro plantas. Seis características foram avaliadas somente na primeira safra (número médio de sementes por fruto e pesos médios do pericarpo, polpa, pedúnculo, sementes por fruto e do fruto) e cinco características nas três primeiras safras (comprimento e largura médios do fruto, número total de frutos ha-1, peso médio do fruto (nos dois tipos de análises) e rendimento de frutos, kg ha-1. Concluiu-se que praticar seleção com base nas estimativas de correlação simples pode não ser eficiente, pois nem sempre a relação entre as duas características é de causa e efeito. Correlações positivas foram obtidas entre número médio de sementes - peso médio de sementes e número médio de frutos - rendimento. Os maiores efeitos diretos foram aqueles do peso da polpa sobre peso do fruto e do número e peso médio de frutos sobre o rendimento de frutos. Os principais efeitos indiretos foram de número de sementes e peso do pericarpo, via peso da polpa, sobre peso do fruto, e o do comprimento e largura do fruto, via peso médio do fruto, sobre o rendimento de frutos.
Palavras-chave: Fruit traits
Partial correlations
Path analysis
Simple correlations
Editor: Revista Ceres
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2010000400006
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/19707
Data do documento: Mai-2010
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