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https://locus.ufv.br//handle/123456789/23499
Tipo: | Artigo |
Título: | Genetic diversity in peach cultivars |
Autor(es): | Matias, Rosana Gonçalves Pires Bruckner, Cláudio Horst Oliveira, João Alison Alves Carneiro, Pedro Crescêncio Souza Silva, Danielle Fabíola Pereira Santos, Carlos Eduardo Magalhães |
Abstract: | This study aimed to evaluate the genetic diversity among 28 peach cultivars and two nectarine cultivars, describing the most important characters in the diversity evaluation. The study was
developed at the Federal University of Viçosa - Brazil, and the following characteristics were evaluated: fruit mass, suture, equatorial and polar diameters, firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA, ascorbic acid and carotenoids contents, skin and flesh color (coordinate b* and hue angle - °h). Genetic diversity in peach and nectarine cultivars enabled the formation of seven, six and six groups in the 2011, 2012 and 2013 crop years, respectively. The features that most
contributed to this diversity were fruit mass, skin and flesh °h and firmness. The greatest genetic divergence was observed between ‘Marli’ and ‘Rubrosol’, ‘Josefina’ and ‘Maciel’ and ‘Maciel’ and ‘Rubrosol’ during the 2011, 2012 and 2013 crop years, respectively. Neste trabalho, objetivou-se avaliar a diversidade genética entre 28 cultivares de pessegueiro e duas cultivares de nectarineira, discriminando os caracteres mais importantes na avaliação da diversidade. Os trabalhos foram desenvolvidos na Universidade Federal de Viçosa, e avaliaram-se as características massa, diâmetros sutural, equatorial e polar, firmeza, teor de sólidos solúveis (SS), acidez titulável (AT), relação SS/AT, teores de ácido ascórbico e de carotenoides e cor da casca e da polpa (coordenada b* e ângulo hue - °h). A diversidade genética nas cultivares de pessegueiro e nectarineira possibilitou a formação de sete, seis e seis grupos, nos ciclos de 2011, 2012 e 2013, respectivamente. As características que mais contribuíram para essa diversidade foram massa de fruto, °h da casca e da polpa e firmeza. Maior divergência genética foi observada entre ‘Marli’ e ‘Rubrosol’, ‘Josefina’ e ‘Maciel’ e ‘Maciel’ e ‘Rubrosol’, nos anos 2011, 2012 e 2013, respectivamente. |
Palavras-chave: | Prunus persica Variability Breeding Variabilidade Melhoramento |
Editor: | Comunicata Scientiae |
Tipo de Acesso: | Open Access |
URI: | http://dx.doi.org/10.14295/CS.v7i3.1254 http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/23499 |
Data do documento: | 2016 |
Aparece nas coleções: | Fitotecnia - Artigos |
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