Use este identificador para citar ou linkar para este item:
https://locus.ufv.br//handle/123456789/11173
Tipo: | Dissertação |
Título: | Isolamento e seleção de bactérias endofíticas com potencialidade para o biocontrole de enfermidades do tomateiro Isolation and selection of endophyte bacte ria with potentiality for biocontrol of tomato diseases |
Autor(es): | Barretti, Patrícia Baston |
Abstract: | Starting from a population of forty isolates of endophytic bacteria obtained of healthy tomato plants, a massal screening was performed using Alternaria solani and Pseudomonas syringae pv. tomato as challenging pathogens. Based on the average number of lesions per plant and their respective standard deviations, four isolates were selected and evaluated as potential agents of biocontrol of tomato diseases caused by fungi and bacteria. The four endophytes selected for biocontrol were also evaluated for their ability to promote growth. In order to confirm the endophytic condition of the selected antagonists, isolates resistant to 1000 ppm of streptomycin sulfate were selected, introduced into healthy plants and then were detected in internal tissues of the host. |
Palavras-chave: | Controle biológico Lycopersicon esculentum Indução de resistência |
CNPq: | Ciências Agrárias |
Editor: | Universidade Federal de Viçosa |
Titulação: | Mestre em Fitopatologia |
Citação: | BARRETTI, Patrícia Baston. Isolamento e seleção de bactérias endofíticas com potencialidade para o biocontrole de enfermidades do tomateiro. 2001. 3 f. Dissertação (Mestrado em Fitopatologia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa. 2001. |
Tipo de Acesso: | Acesso Aberto |
URI: | http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/11173 |
Data do documento: | 2-Mar-2001 |
Aparece nas coleções: | Fitopatologia |
Arquivos associados a este item:
Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
resumo.pdf | resumo | 58,14 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.