Locus  

Browsing Artigos by Title

Browsing Artigos by Title

Sort by: Order: Results:

  • Filgueiras, Mariana De Santis; Albuquerque, Fernanda Martins de; Castro, Ana Paula Pereira; Rocha, Naruna Pereira; Milagres, Luana Cupertino; Novaes, Juliana Farias de (Jornal de Pediatria, 2019-02-04)
    Avaliar a capacidade do perímetro do pescoço em identificar o excesso de gordura androide e propor pontos de corte para crianças brasileiras. Estudo transversal com 376 crianças de 8 e 9 anos de idade, matriculadas em ...
  • Matozinhos, Fernanda Penido; Gomes, Crizian Saar; Andrade, Amanda Cristina de Souza; Mendes, Larissa Loures; Pessoa, Milene Cristine; Friche, Amélia Augusta de Lima; Velasquez-Melendez, Gustavo (Preventive Medicine Reports, 2015-04-29)
    This study identified environmental variables associated with obesity in the adult population of a city in Brazil. It was conducted using the Surveillance System for Risk and Protective Factors for Chronic Diseases by ...
  • Fonseca, Poliana Cristina de Almeida; Araújo, Ana Eugênia Ribeiro de Araújo e; Aquino, Dorlene Maria Cardoso de; Goulart, Isabela Maria Bernardes; Pereira, Silma Regina Ferreira; Figueiredo, Ivan Abreu; Serra, Humberto Oliveira; Caldas, Arlene de Jesus Mendes (Revista Brasileira de Epidemiologia, 2014-05-09)
    A hanseníase é uma doença infectocontagiosa cujo agente etiológico é o Mycobacterium leprae, que se manifesta por sinais e sintomas dermatoneurológicos. Investigar as complicações neurais e o grau de incapacidades físicas ...
  • Araújo, Ana Eugênia Ribeiro de Araújo e; Aquino, Dorlene Maria Cardoso de; Goulart, Isabela Maria Bernardes; Pereira, Silma Regina Ferreira; Figueiredo, Ivan Abreu; Serra, Humberto Oliveira; Fonseca, Poliana Cristina de Almeida; Caldas, Arlene de Jesus Mendes (Revista Brasileira de Epidemiologia, 2014-03-09)
    Leprosy is an infectious disease whose etiologic agent is Mycobacterium leprae, manifested by dermatological and neurological signs and symptoms. To investigate neural changes and the degree of physical disability in the ...
  • Quintão, Denise Felix; Motta, Alana Maria de Souza (Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, 2016-09)
    O desempenho é otimizado quando ocorre tanto a ingestão adequada de líquidos e de nutrientes, em especial o carboidrato. O objetivo foi avaliar o nível de desidratação e as estratégias nutricionais utilizadas antes e ...
  • Ribeiro, Amanda G; Ribeiro, Sônia MR; Dias, Cristina MGC; Ribeiro, Andréia Q; Castro, Fátima AF; Suárez-Varela, Maria M; Cotta, Rosângela MM (BioMed Central Public Health, 2011-08-10)
    Poor adherence to non-pharmacological treatment of hypertension represents a serious challenge for public health policies in several countries. This study was conducted to compare two intervention strategies regarding the ...
  • Marques-Rocha, José Luiz; Samblas, Mirian; Milagro, Fermin I.; Bressan, Josefina; Martínez, J. Alfredo; Marti, Amelia (The FASEB Journal, 2015-06-15)
    Chronic inflammation is involved in the onset and development of many diseases, including obesity, atherosclerosis, type 2 diabetes, osteoarthritis, autoimmune and degenerative diseases, asthma, periodontitis, and cirrhosis. ...
  • Campos, Flávia Milagres; Rosado, Gilberto Paixão (Food Science and Technology, 2005-07)
    Este trabalho aborda os cálculos dos novos fatores de conversão de carotenóides provitamínicos A, propostos pelo Institute of Medicine, e agentes que afetam a biodisponibilidade de carotenóides em alimentos. Adicionalmente, ...
  • Oliveira, Deíse Moura de; Deus, Nilzza Carlla Pereira de; Caçador, Beatriz Santana; Silva, Érika Andrade e; Garcia, Pauliana Pimentel Coelho; Jesus, Maria Cristina Pinto de; Merighi, Miriam Aparecida Barbosa (Revista Brasileira de Enfermagem, 2015-11-18)
    To identify nurses' knowledge and practice in the framework of the Family Health Strategy program with regard to social participation in health. Qualitative study which had the Family Health Units in a municipality of Minas ...
  • Ribeiro, Priscila Vaz de Melo; Santos, Andreza de Paula; Andreoli, Cristiana Santos; Ribeiro, Sônia Machado Rocha; Jorge, Mônica de Paula; Moreira, Ana Vládia Bandeira (Revista de Nutrição, 2017-01)
    To investigate the nutritional status variation and symptomatology of patients with celiac disease and non-celiac gluten sensitivity after specialized dietary advice. This prospective study included 80 patients with celiac ...
  • Oliveira, Thatianne Moreira Silva; Faria, Franciane Rocha de; Faria, Eliane Rodrigues de; Pereira, Patrícia Feliciano; Franceschini, Sylvia C.C.; Priore, Silvia Eloiza (Revista Paulista de Pediatria, 2014-04-23)
    To analyze the relationship between the peripheral blood white cells, metabolic changes, and nutritional status of adolescents with and without excess weight and body fat. This cross-sectional study evaluated the body mass ...
  • Mitre, Sandra Minardi; Andrade, Eli Iola Gurgel; Cotta, Rosângela Minardi Mitre (Ciência & Saúde Coletiva, 2012-03-28)
    Os Centros de Reabilitação surgiram e se legitimaram no modelo biomédico, que a partir da implementação do acolhimento, diretriz operacional da Política Nacional de Humanização da Atenção e Gestão do Sistema Único de Saúde ...
  • Filgueiras, Mariana de Santis; Vieira, Sarah Aparecida; Ribeiro, Andréia Queiroz; Novaes, Juliana Farias de (Revista Paulista de Pediatria, 2019-01)
    Avaliar a associação entre história familiar e presença de dislipidemias em crianças. Estudo transversal com 257 crianças de 4 a 7 anos de idade do município de Viçosa, Minas Gerais. Foram realizadas avaliações do estado ...
  • Ruiz, Tânia; Valenza, Percília Dolores; Euclydes, Marilene Pinheiro; Oliveira, Maria do Carmo Fontes de; Garcia, Maria de Lourdes Ferreira (Revista de Saúde Pública, 1985-08-28)
    Com a finalidade de se avaliarem os resultados alcançados numa experiência de internato rural, foram analizados os relatórios dos estudantes que dela participaram. Considera-se internato rural a modalidade de estágio que ...
  • Oliveira, Maria do Carmo Fontes de; Duarte, Gisele Kuhlmann (Revista de Nutrição, 2006-01)
    Identificar a relação entre dois constructos do Modelo Transteorético - estágios e processos de mudança - quanto ao consumo de frutas e de hortaliças por adolescentes. Em desenho transversal, foi aplicado um questionário ...
  • Cruz, Bruna Cristina dos Santos; Chagas, Camila Gonçalves Oliveira; Moreira, Ana Vládia Bandeira (Semina: Ciências Biológicas e da Saúde, 2018-01)
    O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito do tratamento térmico sobre o perfil de ácidos graxos, capacidade antioxidante, oxidação lipídica e características físico-químicas do óleo de coco. As análises foram realizadas ...
  • Rosado, Eliane Lopes; Monteiro, Josefina Bressan Resende (Revista de Nutrição, 2001-05)
    Os fatores envolvidos na gênese da obesidade não são conclusivos, incluindo o papel dos macronutrientes da dieta na suscetibilidade ao ganho de peso. O carboidrato pode ser considerado um componente importante na saciedade. ...
  • Campos, Flávia Milagres; Ribeiro, Sônia Machado Rocha; Lucia, Ceres M. Della; Stringheta, Paulo César; Pinheiro- Sant' Ana, Helena Maria (Química Nova, 2009)
    In this study, different solutions to extract vitamin C were tested. High-performance liquid chromatography was chosen and the conditions were based on isocratic elution in reverse phase column. Dehydroascorbic acid was ...
  • Peluzio, Maria do Carmo Gouveia; Moreira, Ana Paula Boroni; Queiroz, Isabela Campelo de; Franceschini, Sylvia do Carmo Castro; Alvarez-leite, Jacqueline Isaura; Natali, Antônio José; Sabarense, Céphora Maria; Dias, Cristina Maria Ganns Chaves (Revista de Nutrição, 2009-09)
    The objective was to assess the effects of oral administration of sodium butyrate on colon carcinogenesis. Carcinogenesis in adult male Wistar rats was induced with 1.2-dimethylhydrazine injections at a dose of 40mg/kg of ...
  • Rocha, Daniela M. U. P.; Lopes, Lílian L.; Silva, Alessandra da; Oliveira, Leandro L.; Bressan, Josefina; Hermsdorff, Helen Hermana M. (Food & Function, 2017-09-28)
    We aimed to evaluate the postprandial secretion of inflammatory markers induced by SFA or MUFA high-fat meal consumption and whether orange juice intake could modulate this induction. This study included 55 healthy women ...

Search DSpace


Browse

My Account