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Tipo: Artigo
Título: Chemical and microbiological properties of an eutrophic oxisol under riparian Forest buffer reforestation and pasture.
Autor(es): Pulitano, Fabiana Marise
Cipriani, Henrique Nery
Dias, Luiz Eduardo
Durigan, Giselda
Abstract: Regardless of their ecological importance, riparian forest strips are frequently suppressed to allow greater expansion of arable and urban areas. Agroforestry might be an effective alternative to recompose riparian forests. Soil chemical and microbial properties are important environmental indicators to evaluate the reclamation process. This study tested the hypothesis that, in the course of time, reforestation by means of agroforestry improved soil microbial and chemical properties in a riparian forest buffer. Soil samples were collected from three layers (0.0-2.5; 2.5-7.5; 7.5-20 cm) in two sectors of a reforested riparian buffer strip in Cananéia Farm, São Paulo state, Brazil, one 18 years old and other 28 years old, and in an adjacent pasture area. The samples were assessed for pH H2O , available P and K, exchangeable, Ca, Mg and Al, H+Al, sum of bases (SB), pH 7.0 CEC, percent base saturation (V), soil organic matter (SOM) and light organic matter (LOM). Microbial biomass carbon (MBC) and nitrogen (MBN) were analyzed only in the first layer. The pattern for Ca, Mg, SB and V (all layers) was 28-year-old sector = 18-year-old-sector > pasture. The SOM at 0.0-2.5 cm was higher in the 28-year-old sector. The LOM pattern was 28-year-old sector > 18-year-old sector > pasture. MBC did not differ among areas. MBN was significantly higher comparing the 28-year-old sector and the pasture area. The results probably reflected the higher litterfall and the N-richer organic matter in the reforested sectors. Reforestation by means of agroforestry improved soil quality, contributing to the ecosystem sustainability.
Independentemente de sua importância ecológica, matas ciliares são frequentemente suprimidas e ocupadas por lavouras e cidades. Agroflorestas podem ser eficazes para a recomposição dessas áreas. Propriedades químicas e microbiológicas do solo são importantes indicadores ambientais para avaliar o processo de recomposição. Este estudo testou a hipótese: com o tempo, a recomposição de mata ciliar por meio de agrofloresta melhorou propriedades microbiológicas e químicas do solo. Amostras foram coletadas nas camadas 0,0-2,5; 2,5-7,5; 7,5-20 cm, em dois setores da mata ciliar revegetada na Fazenda Cananéia, SP, um com 18 anos e outro com 28 anos, e em área de pastagem adjacente. As amostras foram avaliadas quanto ao pH H2O , P e K disponíveis, Ca, Mg e Al trocáveis, H+Al, soma de bases, CTC a pH 7,0, saturação por bases (V), matéria orgânica do solo (SOM) e matéria orgânica leve (LOM). O carbono (MBC) e o nitrogênio (MBN) da biomassa microbiana foram analisados somente na primeira camada. O padrão para Ca, Mg, SB e V (todas as profundidades) foi: 28 anos = 18 anos > pastagem. A SOM na camada 0,0-2,5 cm foi maior no setor com 28 anos. O padrão para LOM foi 28 anos > 18 anos > pastagem. O MBC não diferiu entre as áreas. O MBN foi maior no setor com 28 anos em comparação à pastagem. Os resultados refletiram a maior produção de serapilheira e a matéria orgânica mais rica em N nos setores reflorestados. A revegetação melhorou a qualidade do solo, contribuindo para a sustentabilidade do ecossistema.
Palavras-chave: Land reclamation
Soil quality
Environmental indicators
Agroforestry
Semideciduous forest
Soil organic matter
Editor: Revista do Instituto Florestal
Tipo de Acesso: Open Access
URI: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/974290
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/17232
Data do documento: 12-Mai-2013
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