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Tipo: Artigo
Título: The effects of storage temperature on the quality and phenolic metabolism of whole and minimally processed kale leaves
Autor(es): Moreira, Silvino Intra
Simões, Adriano do Nascimento
Mosquim, Paulo Roberto
Soares, Nilda de Fátima Ferreira
Puschmann, Rolf
Abstract: We studied the effects of storage temperature on the activities of phenylalanine ammonia- lyase (PAL), peroxidase (POD) and polyphenol oxidase (PPO) in minimally processed kale (Brassica oleracea var. acephala) that was stored for 15 and 9 days at 5 ± 1oC and 10 ± 1oC, respectively. The main visual evidence for quality loss in whole leaves was yellowing and loss of turgescence. Minimally processed leaves presented significant browning, indicating increased POD and PPO activities. The PAL activity in minimally processed leaves stored at 5oC was fourfold higher than that of whole leaves after two days of storage. We showed that minimal processing influenced PAL, POD and PPO activities. The activity of all enzymes studied increased during storage, indicating that changes in phenolic metabolism play an important role in the decline of kale quality. PAL activity increased rapidly at the beginning of storage and exhibited a reduced rate of increase over time, while the PPO and POD activities increased continuously over time. The storage at 5 ° C was a great ally in delaying changes in phenolic metabolism; however, the absolute PAL activity was higher at 5 than at 10oC.
Estudou-se o efeito da temperatura de armazenamento e do processamento mínimo sobre a atividade da fenilalanina amônia-liase (PAL), peroxidase (POD) e polifenol oxidase (PPO), em folhas de couve (Brassica oleracea var. acephala) por 15 e 9 dias, nas condições de 5 ± 1oC e de 10 ± 1oC, respectivamente. O amarelecimento e a perda de turgescência foram as principais causas para a redução da qualidade visual das folhas inteiras, enquanto nas folhas minimamente processadas apresentaram também, escurecimento, que coincidiu com o aumento na atividade da POD e PPO nas duas temperaturas estudadas. A atividade da PAL em folhas minimamente processadas mantidas a 5oC mais que dobrou até o segundo dia de conservação em relação às conservadas a 10oC. O processamento mínimo influenciou a atividade da PAL, POD e PPO. Todas as enzimas avaliadas, aumentaram a atividade durante a conservação, seja no início, no caso da PAL, ou no final, para a PPO e POD, indicando que as mudanças no metabolismo fenólico desempenha um papel importante no declínio da qualidade de couve. A conservação a 5oC retardou as alterações no metabolismo fenólico, embora nessa temperatura, a atividade da PAL foi maior, em grandeza numérica, em relação às folhas armazenadas à 10oC.
Palavras-chave: Brassica oleracea cv. acephala
Enzymatic browning
Peroxidase
Polyphenol oxidase
Phenylalanine ammonia-lyase
Editor: Acta Scientiarum. Agronomy
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v37i1.18123
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/17742
Data do documento: 4-Dez-2012
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