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Metabolic effects of a caffeinated sports drink consumed during a soccer match

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dc.contributor.author Alfenas, Rita de Cássia
dc.contributor.author Gatti, Karolina
dc.contributor.author Guttierres, Ana Paula Muniz
dc.contributor.author Lima, Jorge Roberto Perrout
dc.contributor.author Silva, Ângela Antunes
dc.contributor.author Natali, Antônio José
dc.contributor.author Marin, João Carlos Bouzas
dc.date.accessioned 2018-02-21T13:22:42Z
dc.date.available 2018-02-21T13:22:42Z
dc.date.issued 2013-05-22
dc.identifier.issn 1980-6574
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.1590/S1980-65742013000400004
dc.identifier.uri http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/17765
dc.description.abstract The purpose of this study was to verify the effect of the intake of a caffeinated sport drink (CAFD) compared to a commercial carbohydrate drink (CHOD) on biochemical parameters and rate of perception exertion in youth soccer players. The experiment was setup in a double-blind crossover design where athletes consumed 5mL.Kg-1 body weight (BW) before the game and 3mL.Kg-1 BW every 15 minutes during the game. Intake of the CAFD resulted in increased blood glucose (BG) and blood lactate (BL) levels and average of maximum heart rate compared to consumption of the CHOD (p = 0.01). No difference was observed in the other variables. CAFD promoted greater plasmatic concentration of BG and BL compared with the CHOD. The CAFD did not increase the mobilization of free fatty acids, did not alter the plasma potassium concentration and was not able to reduce subjective perceived exertion. en
dc.description.abstract O objetivo deste estudo foi verificar o efeito da ingestão de uma bebida esportiva cafeinada (CAFD) em comparação a uma bebida carboidratada comercial (CHOD) sobre parâmetros bioquímicos e a taxa de percepção de esforço em jogadores de futebol categoria juvenil. O desenho experimental foi duplo-cego cruzado, onde os atletas consumiram 5mL.Kg-1 de peso corporal (PC) antes do jogo e 3mL.Kg-1 PC a cada 15 minutos durante o jogo. A ingestão de CAFD resultou no aumento da glicemia (GS) e do lactato sanguíneo (LS) e do valor médio da frequência cardíaca máxima em relação ao consumo do CHOD (p = 0,01). Nenhuma diferença foi observada nas outras variáveis. CAFD promoveu maior concentração plasmática de GS e LS em comparação com o CHOD. A CAFD não aumentou a mobilização dos ácidos graxos livres, não alterou a concentração de potássio plasmático e não foi capaz de reduzir a percepção subjetiva do esforço. pt-BR
dc.description.abstract El objetivo fue verificar el efecto del consumo de una bebida deportiva con cafeína (CAFD) frente a una bebida carbohidratada comercial (CHOD) sobre parámetros bioquímicos y el índice de percepción de esfuerzo percibido en jugadores de fútbol de la categoría juvenil. El diseño experimental utilizado fue de tipo doble-ciego cruzado, donde los deportistas ingieren 5mL.Kg-1 del peso corporal (PC) antes del partido y 3mL.Kg-1 PC a cada 15 minutos durante el partido. El consumo de CAFD produjo un aumento en la glucemia (GS) y del lactato sanguíneo (LS) y del valor medio de frecuencia cardiaca máxima frente al consumo de CHOD (p = 0,01). No hubo diferencias en las demás variables. CAFD produjo mayor concentración plasmática de GS y LS en comparación con la CHOD. La CAFD no aumento la movilización de ácidos grasos libres, no hubo alteración en la concentración de potasio plasmático y no fue capaz de reducir el índice de percepción de esfuerzo. es
dc.format pdf pt-BR
dc.language.iso eng pt-BR
dc.publisher Motriz: Revista de Educação Física pt-BR
dc.relation.ispartofseries v. 19, n. 4, p. 688-695, Oct./Dec. 2013 pt-BR
dc.rights Open Access pt-BR
dc.subject Caffeine pt-BR
dc.subject Sport drink pt-BR
dc.subject Glycemia pt-BR
dc.subject Lactate pt-BR
dc.subject Hydration pt-BR
dc.title Metabolic effects of a caffeinated sports drink consumed during a soccer match en
dc.type Artigo pt-BR


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