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Tipo: Artigo
Título: Influence of the N/K ratio on the production and quality of cucumber in hydroponic system
Autor(es): Martinez, Herminia Emilia Prieto
Matiello, Edson Marcio
Fontes, Paulo Cezar Rezende
Pereira, Paulo Roberto Gomes
Pedrosa, Adriene Woods
Abstract: The objective of this work was to evaluate the quality of fruits and the nutritional status of cucumber CV. Aodai cultivated in nutrient solutions with different N:K ratios. The hydroponic cultivation was initially performed, during the vegetative growth, in nutrient solution with 1:2.0 mmol L-1 N:K, and, later, during fruit setting, in four different nutrient solutions with N:K (w/w) at the ratios 1:1.4, 1:1.7, 1:2.0 and 1:2.5. An additional treatment with a nutrient solution containing the ratio 1:2.2 (w/w) N:K during the vegetative growth and N:K 1:1.4 (w/w) during fruit setting, both with 10% ammonium (NH4+) was included. The treatments were arranged in a randomized design with six replicates. Irrigation was carried out with deionized water until seed germination, and then with nutrient solution until 30 days after germination, when plants were transplanted. Plants in the hydroponic growing beds were irrigated with the solutions for vegetative growth, and, after 21 days, the solutions were replaced by solutions for fruit setting. At 45 and 60 days after transplanting, the fresh weight, length, diameter, volume and firmness of the fruit were evaluated, and, at 45 days after transplanting, the macronutrient concentrations in the leaves were determined. The use of different N:K ratios during fruit setting influenced the cucumber production. The ratio of 1.0:1.7 N: K (w/w), with 10% of N in the form of ammonia, is recommended for the whole cycle.
Objetivou-se, com este trabalho, avaliar a produção, a qualidade dos frutos e o estado nutricional das plantas de pepino, cv. Aodai, cultivadas em solução nutritiva, com diferentes relações N:K. O cultivo hidropônico foi inicialmente realizado em solução nutritiva com 1:2,0 (p/p) de N:K durante o crescimento vegetativo, e, posteriormente, na frutificação, em soluções nutritivas com quatro relações N:K (p/p) 1:1,4; 1:1,7; 1:2,0 e 1:2,5; mais um tratamento adicional, no qual a solução nutritiva de crescimento vegetativo continha a relação N:K de 1:2,2 (p/p) e a de frutificação relação N:K de 1:1,4 (p/p), ambas com 10% de amônio (NH4+). Os cinco tratamentos foram dispostos em delineamento inteiramente casualizado, com seis repetições. A irrigação foi feita com água deionizada até a germinação das sementes, e com solução nutritiva diluída, até 30 dias após a germinação, quando se realizou o transplantio. Nos leitos de cultivo hidropônico, as plantas foram irrigadas com as soluções de crescimento vegetativo, e, após 21 dias, as soluções de crescimento vegetativo foram substituídas pelas soluções de frutificação. Aos 45 e 60 dias após o transplantio, avaliaram-se a massa fresca, comprimento, diâmetro, volume e resistência dos frutos e, aos 45 dias, os teores foliares de macronutrientes. A utilização de diferentes relações de N:K, na fase de frutificação, influenciou a produção de pepino. Recomenda-se uma relação N:K (p/p) de 1,0:1,7, com 10% do N na forma amoniacal, durante todo o ciclo.
Palavras-chave: Cucumis sativus L.
Nutrient solution
Ammonium
Biometric evaluation of fruits
Editor: Revista Ceres
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2011000500012
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/18361
Data do documento: 8-Out-2011
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