Locus  

In vitro culture of Gigaspora decipiens and Glomus clarum in transformed roots of carrot: the influence of temperature and pH

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dc.contributor.author Kasuya, Catarina Megumi
dc.contributor.author Costa, Francilina Araújo
dc.contributor.author Haddad, Lydice Sant'Anna Meira
dc.contributor.author Oton, Wagner Campos
dc.contributor.author Costa, Maurício Dutra
dc.contributor.author Borges, Arnaldo Chaer
dc.date.accessioned 2019-05-15T13:00:45Z
dc.date.available 2019-05-15T13:00:45Z
dc.date.issued 2013-07
dc.identifier.issn 18078621
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v35i3.16581
dc.identifier.uri http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/25189
dc.description.abstract Monoxenic cultures of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) in transformed roots have been used to better understand the symbiosis with these fungi, but few species have been successfully established in vitro. The object was to establish monoxenic cultures of Gigaspora decipiens and Glomus clarum and to verify the effects of temperature and pH on spore formation. Cultures were established from superficially disinfested spores that were germinated on an agar and water. After germination, the spores were transferred to Petri dishes containing transformed carrot roots. After 4-6 days formed newly formed spores and structures typical. The effects of temperature (22, 25, 28 or 32ºC) and pH (4.0, 4.5, 5.5 or 6.5) on the production of spores were assessed over three months, resulting in sigmoidal growth curves. The spore increased from 22ºC, reaching higher values 28oC and 32oC there was a reduction in the production. The highest spore production of G. decipiens occurred in a pH of 6.5, whereas for G. clarum was pH of 4.0. The cultivation of other species is still necessary to elucidate particular aspects of the symbiosis that so far are unclear, including the effects of environmental factors on the production of spores of different AMF species. en
dc.description.abstract Culturas monoxênicas de fungos micorrízicos arbusculares (FMAs) em raízes transformadas têm sido utilizadas para melhor compreensão desses fungos, porém, poucas espécies foram estabelecidas in vitro com sucesso. O objetivo do trabalho foi estabelecer culturas monoxênicas de Gigaspora decipiens e Glomus clarum e verificar o efeito da temperatura e pH na produção de esporos. As culturas foram obtidas de esporos desinfestados e germinados em Agar-água. Após a germinação foram transferidos para placas de Petri contendo raízes de cenoura transformadas, em meio mínimo. Após 4 a 6 dias formou-se novos esporos e estruturas típicas. O efeito da temperatura (22, 25, 28 e 32ºC) e pH (4,0; 4,5; 5,5 e 6,5) na produção de esporos foram analisados por 3 meses, obtendo-se curvas sigmoidais. Os esporos aumentaram a partir de 22ºC, atingindo valores maiores em 28ºC e em 32ºC reduziu-se a produção. A maior produção de esporos de G. decipiens ocorreu em pH 6,5, enquanto G. clarum em pH 4,0. O cultivo de outras espécies faz-se necessário visando o conhecimento de aspectos particulares da simbiose até hoje não elucidados, incluindo-se os efeitos dos fatores ambientais sobre a produção dos esporos das diversas espécies de FMAs. pt-BR
dc.format pdf pt-BR
dc.language.iso eng pt-BR
dc.publisher Acta Scientiarum. Agronomy pt-BR
dc.relation.ispartofseries v. 35, n. 03, p. 315- 323, jul./ sept. 2013 pt-BR
dc.rights Open Access pt-BR
dc.subject Arbuscular mycorrhizal fungi pt-BR
dc.subject Monoxenic culture pt-BR
dc.subject In vitro culture pt-BR
dc.subject Monoxenic inoculum pt-BR
dc.subject Transformed roots pt-BR
dc.subject Fungos micorrízicos arbusculares pt-BR
dc.subject Cultura monoxênica pt-BR
dc.subject Cultura in vitro pt-BR
dc.subject Inoculum monoxênico pt-BR
dc.subject Raízes transformadas pt-BR
dc.title In vitro culture of Gigaspora decipiens and Glomus clarum in transformed roots of carrot: the influence of temperature and pH en
dc.type Artigo pt-BR


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