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Tipo: Artigo
Título: Production of pectin lyase by Penicillium griseoroseum in bioreactors in the absence of inducer
Autor(es): Passos, Flávia Maria Lopes
Passos, Frederico José Vieira
Silva, Daison Olzany
Piccoli-Valle, Roberta Hilsdorf
Abstract: Penicillium griseoroseum was grown in bioreactors on mineral medium supplemented with yeast extract and sucrose. The influence of inoculum and carbon source concentrations, aeration and pH on pectin lyase (PL) production, as well as the capacity of P. griseoroseum to produce PL when grown on sugar cane syrup as carbon source were evaluated. Inoculum concentration did not influence PL production. Production was higher in non-aerated than in aerated medium. The best results were obtained using 60 mM sucrose at pH 6.3-7.2. Production using cane syrup 25% (v/v), without yeast extract supplement, was equal to that obtained under the conditions cited above.
Penicillium griseoroseum foi cultivado em biorreatores em meio mineral suplementado com extrato de levedura e sacarose. As influências das concentrações do inóculo e da fonte de carbono, da aeração e do pH do meio de cultivo sobre a produção de pectina liase (PL), bem como a capacidade de P. griseoroseum em produzir PL quando cultivado em caldo de cana diluído foram avaliadas. A concentração do inóculo não influenciou significativamente a produção de PL. O cultivo do fungo em biorreatores não aerados favoreceu a produção da PL em detrimento aos biorreatores com injeção de ar. Maior produção de PL foi obtida com o cultivo de P. griseoroseum em meio com pH 6,3 – 7,2, adicionado de 60 mM de sacarose. Quando cultivado em caldo de cana diluído, 25% (v/v), sem suplementação com extrato de levedura, a atividade máxima de PL alcançada foi igual as das condições citadas acima.
Palavras-chave: Fermentation
Pectin lyase
Penicillium griseoroseum
Pectinases
Fermentação
Pectina liase
Editor: Brazilian Journal of Microbiology
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822001000200013
https://locus.ufv.br//handle/123456789/26916
Data do documento: Abr-2001
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