Locus  

Artigos

Artigos

 

Submissões recentes

  • Veríssimo, Lizzy Ayra Alcântara; Souza Jr., Evaldo Cardozo; Fontan, Rafael Costa Ilhéu; Sampaio, Vanessa Santos; Silva, Willian Soares; Bonomo, Renata Cristina Ferreira; Veloso, Cristiane Martins (International Journal of Food Engineering, 2012)
    The sizing of equipment used in food processing, particularly heat exchangers and other equipment that require pumping of products, requires accurate data of thermophysical properties. Milk is one of the most processed ...
  • Santos, Ivan José Santana; Amaral, Yara Santana; Alves, Flávia Ferreira; Gava, Rodrigo (Cadernos de Prospecção, 2015-04)
    O presente trabalho consistiu em um estudo da gestão da Propriedade Intelectual na Universidade Federal de Viçosa (UFV). Foi utilizado o portfólio de patentes depositadas pela UFV entre 1999 e 2013. Foram utilizados também ...
  • Souza, Eliana Carla Gomes de; Nunes, Edilene do Nascimento; Milagres, Regina Célia Rodrigues de Miranda; Fialho, Cristiane Gonçalves de Oliveira (Semina: Ciências Biológicas e da Saúde, 2018-01)
    O desenvolvimento de massa de pizza e flan com polpa de abacate é uma das estratégias na busca da prevenção de doenças crônicas não-transmissíveis, visto que o abacate é um produto com custo acessível e com alto valor ...
  • Sousa, Paulo H. M. de; Maia, Geraldo A.; Fernandes, Aline G.; Santos, Gerusa M.; Silva, Daniele S.; Brasil, Isabella M.; Fonseca, Ana V. V. (Revista Brasileira de Engenharia de Biossistema, 2007-01)
    The chemical and physicochemical changes during the tropical pineapple juice processing were evaluated. It was verified that all the chemical and physicochemical parameters evaluated showed a statistical difference at a ...
  • Reis, R. C; Ramos, A. M.; Regazzi, A. J.; Minim, V. P. R.; Stringueta, P. C. (Journal Ciencia y Tecnologia Alimentaria, 2006)
    Laminas de mango secado a 60 y 70 °C fueron envasadas a vacío en PVDC y PETmet/PE y evaluadas mediante análisis fisico-químico, colorimétrico, contenido de carotenoides, microbiológico y sensorial durante 120 días de ...
  • Pirozi, Mônica Ribeiro; Ferreira, Luiz Fernando Dias; Ramos, Afonso Mota; Pereira, José Antônio Marques (Pesquisa Agropecuária Brasileira, 2012-06)
    O objetivo deste trabalho foi determinar as características da secagem de bagaço de uva fermentado em secador com ar aquecido, avaliar a capacidade descritiva de conhecidos modelos matemáticos de secagem em camada delgada, ...
  • Oliveira, Taíla V. de; Soares, Nilda de F. F.; Silva, Deusanilde J.; Andrade, Nélio J. de; Medeiros, Eber Antônio A.; Badaró, Amanda T. (Sensors and Actuators B: Chemical, 2013-11)
    The behavior of blue polydiacetylene vesicles was studied in the presence of pathogens to evaluate their application as sensors for the food industry. In this study, lysine-containing vesicles of 10,12-pentacosadyinoic ...
  • Gomes, J. C.; Azevedo, L.; Gontijo, Á. M. M. C; Padovani, C. R.; Ribeiro, L. R.; Salvadori, D. M. F.; Stringheta, P. C. (Food and Chemical Toxicology, 2003-12)
    This study was designed to evaluate the toxicogenetic or protective effect of cooked and dehydrated black beans (Phaseolus vulgaris L.) in bone marrow and peripheral blood cells of exposed mice. The frequency of micronuclei ...
  • Valente, Gerson de Freitas Silva; Mendonça, Regina Célia Santos; Pereira, José Antônio Marques (Ciência Rural, 2015-09)
    This research deals with the investigation of electrocoagulation (EC) treatment of wastewater from a dairy plant using aluminum electrodes. Electrolysis time, pH, current density and distance between electrodes were ...
  • Chaves, M. A; Bonomo, R. C. F.; Silva, A. A. L.; Santos, L. S.; Carvalho, B. M. A.; Souza, T. S.; Gomes, G. M. S.; Soares, R. D. (Ciencia y Tecnologia Alimentaria, 2007)
    The objective of this work was to evaluate the effect of the concentration of KMnO 4 on post-harvest parameters of the sugar apple fruit (Annona squamosa, L.) packed in 0.1mm thick PVC films. Groups of 4 fruits and a TNT ...
  • Seixas, Vitória Nazaré Costa; Félix, Mayara Rocha; Silva, Guilherme Mendes da; Perrone, Ítalo Tuler; Carvalho, Antonio Fernandes de (Ciência Rural, 2015-04)
    A Ilha de Marajó possui o maior rebanho bubalino do Brasil, sendo a Microrregião de Arari a principal produtora de leite e queijo de búfala. O objetivo do presente estudo foi caracterizar, por meio de análises físico-químicas ...
  • Santos, D. O.; Coimbra, J. S. R.; Teixeira, C. R.; Barreto, S. L. T.; Silva, M. C. H.; Giraldo- Zuniga, A. D. (International Journal of Food Properties, 2015)
    The solubility of proteins from quail egg white subjected to different agitation times, pH, and NaCl at 25 ◦ C was evaluated in this study. The greatest solubility achieved was obtained in the 0.05 mol/L of NaCl, pH 10.0, ...
  • Bastos, Maria do Socorro Rocha; Soares, Nilda de Fátima Ferreira; Andrade, Nélio José de; Arruda, Aline Cristina; Alves, Ricardo Elesbão (Food Control, 2005-04)
    This work aimed to evaluate the efficiency of 200, 500 and 1000 mg l−1 of free available chlorine (FAC) and 60 mg l−1 of peracetic acid (APA) associated or not with Tween 80 in reducing the mesophilic aerobes, coliforms ...
  • Gloria, M. Beatriz A.; Saraiva, Patricia R. L.; Rigueira, Juliana C. S.; Brandão, Sebastião C. C. (International Journal of Dairy Technology, 2011-02)
    The presence of bioactive amines in raw and sterilised milk inoculated with Pseudomonas fluorescens during storage at 4°C, 7°C and 10°C for 6 days was investigated. Spermine, spermidine, putrescine, serotonin and ...
  • Mancilha, Ismael Maciel de; Freire, Ana de Ponces; Felipe, Maria das Graças de Almeida; Ferreira, António E. N.; Cordeiro, Carlos; Duarte, Luis C.; Silva, Marta Luís C. Sousa; Rivaldi, Juan Daniel (Applied Microbiology and Biotechnology, 2013-02)
    Three probiotic Lactobacillus strains, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, and Lactobacillus delbrueckii, were tested for their ability to assimilate and metabolize glycerol. Biodiesel-derived glycerol was ...
  • Silva, Mirian Fabiana da; Silva, Angélica Cáritas da (Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável (RBAS), 2013-07)
    O aumento da eficiência produtiva e econômica são fatores importantes para a competitividade do sistema de produção de leite. Neste contexto, objetivou-se analisar os indicadores zootécnicos e econômicos de um sistema de ...
  • Sandi, Délcio; Araújo, Júlio M. A.; Montes- Montes, Everaldo J.; Coimbra, Jane S. R.; Ferreira, Sandra R. S. (International Journal of Food Engineering, 2012)
    Green and roasted coffee oil was extracted using supercritical CO2 at temperatures of (333, 343, 353 and 363) K and pressures from (235 to 380) bar, providing a CO2 densities range from (680 to 880) kg.m-3. The mathematical ...
  • Mancilha, Ismael Maciel de; Pessoa Junior, Adalberto; Sato, Sunao (Journal of Biotechnology, 1996-09-18)
    Sugar cane bagasse hemicellulosic fraction was hydrolyzed by treatment with 100 mg of sulfuric acid per gram of dry mass at 140 °C for 20 min. The hydrolyzate was used as the substrate to grow Candida tropicalis IZ 1824 ...
  • Medeiros, H. S.; Andrade, N. J. de; Ramos, A. M.; Vanetti, M. C. D.; São José, J. F. B. de (Italian Journal of Food Science, 2018)
    In this study, different sanitization methods were evaluated to understand their effects on the microbiological and physicochemical characteristics of cherry tomatoes stored at 7°C. Microbiological analysis showed that ...
  • Carvalho, Naiara Barbosa; Costa, Thiago de Melo Teixeira da; Ferreira, Marco Aurélio Marques; Simiqueli, Andréa Alves; Minim, Valéria Paula Rodrigues (Ciência Rural, 2014-07)
    This study sought to determine the attitude of consumers in the city of Viçosa-MG, Brazil in relation to products containing probiotics using a validated questionnaire. A total of 352 individuals responded to questionnaires ...

Ver mais