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dc.contributor.authorZanotti, Rafael Fonsêca
dc.contributor.authorDias, Denise Cunha Fernandes dos Santos
dc.contributor.authorBarros, Raimundo Santos
dc.contributor.authorDaMatta, Fábio Murilo
dc.contributor.authorOliveira, Glauter Lima
dc.date.accessioned2018-11-29T11:12:29Z
dc.date.available2018-11-29T11:12:29Z
dc.date.issued2014-10
dc.identifier.issn18078621
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v36i4.18057
dc.identifier.urihttp://www.locus.ufv.br/handle/123456789/22634
dc.description.abstractThis study aimed to investigate the effects of growth regulators on germination rates and biochemical compound concentrations in Carica papaya L. seeds (‘Formosa’ group). The seeds were harvested from fruits at maturation stages 3 and 5 (50 and 75% yellow fruit skin, respectively). The effects of 2-chloroethylphosphonic acid (CEPA), KNO 3 and gibberellic acid (GA 3 ) on seed germination, germination index speed, soluble sugars, starch, lipids, soluble proteins and total proteins of the papaya seeds were evaluated. The seeds from stage 5 showed a higher rate of germination 30 days after sowing than did the seeds from stage 3. Treatment with CEPA decreased seed germination, apparently due to decreased starch mobilization; the opposite response was observed following KNO 3 treatment. GA 3, alone or in combination with KNO 3, stimulated an increase in lipid mobilization. In general, with the exception of CEPA, all growth regulators tested were effective in overcoming seed dormancy, and KNO 3 was the most effective. The seeds from stage 3 fruits treated with KNO 3 or KNO 3 + GA 3 had higher rates of germination at 14 days.en
dc.description.abstractO objetivo deste trabalho foi investigar o efeito de reguladores de crescimento na germinação e na variação de alguns compostos em sementes de Carica papaya L. grupo “Formosa”, extraídas de frutos nos estádios de maturação 3 e 5, correspondendo a 50 e 75% da casca com cor amarela, respectivamente. Avaliaram-se os efeitos do ácido 2-cloroetilfosfônico (CEPA), KNO 3 e GA 3 na germinação, índice de velocidade de germinação, no conteúdo de açúcares solúveis, amido, lipídios, proteínas solúveis e totais das sementes. As sementes-controle obtidas de frutos no estádio 5 apresentaram maior germinação aos 30 dias após a semeadura em relação às do estádio 3. O CEPA promoveu diminuição na germinação das sementes, aparentemente, associado com a redução da mobilização de amido, sendo revertida com KNO 3 . O GA 3 , isoladamente e em associação com o KNO 3 , promoveu maior mobilização de lipídios. Em geral, com exceção do CEPA isoladamente, todos os reguladores de crescimento testados foram eficientes na superação da dormência. O KNO 3 mostrou-se o composto mais eficiente em aumentar a germinação. Sementes do estádio 3 tratadas com KNO 3 ou KNO 3 +GA 3 apresentaram maior germinação aos 14 dias.pt-BR
dc.formatpdfpt-BR
dc.language.isoengpt-BR
dc.publisherActa Scientiarum. Agronomypt-BR
dc.relation.ispartofseriesv. 36, n. 4, p. 435- 442, out./ dez. 2014pt-BR
dc.rightsOpen Accesspt-BR
dc.subjectCarica papaya L.pt-BR
dc.subjectCEPApt-BR
dc.subjectEthylenept-BR
dc.subjectGibberellinspt-BR
dc.subjectKNO 3pt-BR
dc.subjectReserve compoundspt-BR
dc.subjectEtilenopt-BR
dc.subjectGiberelinapt-BR
dc.subjectCompostos de reservapt-BR
dc.titleGermination and biochemical changes in ‘Formosa’ papaya seeds treated with plant hormonesen
dc.typeArtigopt-BR
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