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Tipo: Artigo
Título: Carbohydrate metabolism in floral structures of Lilium pumilum in different development stages
Autor(es): Santos, Mirelle Nayana de Sousa
Mapeli, Ana Maria
Tolentino, Marcia Martins
Abstract: Lilium pumilum is a species that stands out in floriculture for presenting orange inflorescences that attract the consumer. This study thus aimed at characterizing the carbohydrate metabolism of floral structures of L. pumilum in different development stages. For this purpose, carbohydrate levels (total soluble sugars, reducing sugars, non-reducing sugars, and starch), at different floral stages (E0--bud with no color; E1--bud at early coloring; E2--orange bud; E3--open flower; E4--senescent flower) were quantified after extraction with ethanol. Lilium pumilum flowers showed high energy potential during floral opening and senescence; total soluble sugars were the main carbohydrates present in the species, reducing with the floral development, and the same occurred with the non-reducing sugar and starch contents. The reducing-sugar content increased with the floral stages. Therefore, this species presents great mobilization of compounds, which are utilized in the production of energy that is employed in floral opening.
Lilium pumilum e uma especie que se destaca na floricultura, por apresentar inflorescências alaranjadas que atraem o consumidor. Assim, este trabalho teve como objetivo caracterizar o metabolismo de carboidrato de estruturas florais de L. pumilum em diferentes estádios de desenvolvimento. Para isso, os mveis de carboidratos (açucares solúveis totais, açucares redutores, açucares não redutores e amido), em diferentes estádios florais (E0--botão sem coloração; E1--botão em inicio de coloração; E2--botão alaranjado; E3--flor aberta; E4--flor senescente), foram quantificados a partir da extração com etanol. As flores de L. pumilum apresentaram um alto potencial energético durante a abertura floral e senescência, sendo os açucares solúveis totais os principais carboidratos presentes na especie, mas com redução de acordo com o desenvolvimento floral, o mesmo ocorrendo com os teores de açúcar não redutor e amido. O conteúdo de açúcar redutor foi crescente entre os estádios florais. Portanto, a especie apresenta grande mobilização de compostos, os quais são utilizados na produção de energia, que e empregada na abertura floral.
Palavras-chave: Total soluble sugars
Starch
Lily
Açúcares solúveis totais
Amido
Lírio
Editor: Ciência Rural
Tipo de Acesso: Universidade Federal de Santa Maria
URI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20140956
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/22904
Data do documento: Jul-2016
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