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Tipo: Artigo
Título: Bromatological and microbiological characteristics of sugarcane silages treated with calcium oxide
Autor(es): Cavali, Jucilene
Pereira, Odilon Gomes
Valadares Filho, Sebastião de Campos
Santos, Edson Mauro
Carvalho, Gleidson Giordano Pinto de
Santos, Márcia Vitória
Porto, Marlos Oliveira
Rodrigues, Juliana Ferraz Huback
Abstract: It was evaluated the addition of calcium oxide (0; 0.5; 1.0; 1.5; and 2.0% of dry matter) effect on the chemical composition and ruminal degradability of the dry matter and neutral detergent fiber, on the losses of dry matter, and on the microbial population in sugar cane silages. A design with five levels of calcium oxide and three replications was used. All the variables were influenced by the addition of calcium oxide in the silages, except the composition in acid detergent insoluble protein, water soluble carbohydrates and lignin. The dry matter content and pH linearly increased while the contents of organic matter, hemicellulose and crude protein linearly decreased with the levels of calcium oxide. Neutral detergent fiber corrected for ashes and protein and acid detergent fiber were adjusted for the quadratic models with calculated minimal values of 33.3 and 22.5% for the levels 1.73 and 1.49% of calcium oxide, respectively. The in vitro digestibility of the dry matter and the content of amoniacal nitrogen adjusted to quadratic models with maximal levels of 80.1% and 9.1% for the levels of 1.8 and 0.7% of calcium oxide, respectively. The minimal production of gas (3.18%) was observed at the level of 1.39% of calcium oxide. Production of effluent and recovery of dry matter of the ensiled mass showed a reduction and a linear increase, respectively, with addition of calcium oxide. The highest lactic acid bacterial population was observed in the silage treated with 1.5% of calcium oxide. The addition of calcium oxide increased degradability of the soluble fraction of the dry matter, which was higher than 50% and reduced the non- degradable fraction of the neutral detergent fiber. Addition of calcium oxide level higher than 1.0% in the sugar cane during ensilage improves in vitro dry matter digestibility and the recovery of dry matter, increases populations of lactic acid bacteria and reduces production of yeasts.
Avaliou- se o efeito da adição de óxido de cálcio (0; 0,5; 1,0; 1,5 e 2,0%, da MS) na composição química e degradabilidade ruminal da matéria seca e fibra de detergente neutro (FDN), nas perdas de MS e na população microbiana em silagens de cana. Foi utilizado um delineamento com cinco níveis de óxido de cálcio e três repetições. Todas as variáveis foram influenciadas (P<0,05) pela adição de óxido de cálcio nas silagens, exceto a composição em proteína insolúvel em detergente ácido, carboidratos solúveis em água e lignina. O teor de matéria seca e o pH aumentaram linearmente, enquanto que os de matéria orgânica, hemicelulose e proteína bruta reduziram, também linearmente, com os níveis de óxido de cálcio. A fibra em detergente neutro corrigida para cinzas e proteína e a fibra em detergente ácido ajustaram- se a modelo quadrático, com valores mínimos calculados de 33,3 e 22,5% para os níveis de 1,73 e 1,49% óxido de cálcio, respectivamente. A digestibilidade in vitro da MS (DIVMS) e o conteúdo de nitrogênio amoniacal ajustaram- se a modelos quadráticos, com valores máximos de 80,1 e 9,1% para os níveis de 1,8 e 0,7% de óxido de cálcio, respectivamente. A produção mínima de gás (3,18%) foi observada no nível de 1,39% de óxido de cálcio. A produção de efluente e a recuperação de MS da massa ensilada apresentaram redução e aumento linear, respectivamente, com adição de óxido de cálcio. A maior população de bactérias ácido- lácticas foi observado na silagem tratada com 1,5% de óxido de cálcio. A adição de óxido de cálcio aumentou a degradabilidade da fração solúvel da MS, que foi superior a 50,0% e reduziu a fração indegradável da FDN. A adição de óxido de cálcio em níveis acima de 1,0% na cana- de- açúcar durante a ensilagem melhora a DIVMS e a recuperação da matéria seca, aumenta as populações de bactérias ácido- lácticas e reduz a produção de leveduras.
Palavras-chave: Effluent
Ensilage
Microbial population
Nutritional value
Whitewash
Editor: Revista Brasileira de Zootecnia
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010000700002
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/14825
Data do documento: 5-Out-2009
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