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Tipo: Artigo
Título: Digestible threonine-to-lysine ideal ratio for laying hens fed with low-protein diets from 24 to 40 weeks of age
Autor(es): Pastore, Silvana Marques
Albino, Luiz Fernando Teixeira
Gomes, Paulo Cezar
Oliveira, Will Pereira de
Viana, Gabriel da Silva
Silva, Eliane Aparecida da
Alves, Warley Junior
Abstract: This trial was performed to determine the dietary digestible threonine-to-lysine (dig. Thr-to-Lys) ideal ratio for laying hens fed with low-protein diets from 24 to 40 weeks of age. At 24 weeks of age, two hundred forty Hy Line W-36 laying hens were randomly assigned to five treatments, represented by five dig Thr-to-Lys ratios (60; 67; 74; 81 and 88%), with eight replicates each one with six hens per experimental unit. Digestible Thr-to-Lys did not affect laying hen performance and egg quality, except for digestible Threonine intake, which showed linear increase as dig. Thr-to-Lys ratios increased. Linear broken-line model was chosen to analyze data according to lack of fit. According to linear broken- linen estimates, digestible Threonine ideal levels for optimum egg production, egg mass, feed efficiency of lysine utilization for egg mass, feed conversion per egg mass and dozens of eggs and nitrogen balance were 0.610; 0.580; 0.614; 0.599; 0.599 and 0.643%, which correspond respectively to dig Thr-to-Lys ratios of 80; 75; 80; 78; 78 and 83%. The digestible threonine-to-lysine ideal ratio for laying hens from 24 to 40 weeks of age is 80%.
Este estudo foi realizado para determinar a relação ideal de treonina:lisina digestíveis em rações com baixo nível de proteína bruta para galinhas poedeiras leves de 24 a 40 semanas de idade. Utilizaram-se 240 poedeiras Hy Line W-36 distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com cinco relações treonina:lisina digestíveis (60; 67; 74; 81 e 88%), oito repetições e seis aves por unidade experimental. As relações treonina:lisina digestíveis não influenciaram o consumo de ração e de lisina; peso médio dos ovos e seus componentes; ganho de peso e peso corporal final das aves, mas houve efeito linear para o consumo de treonina. O modelo Linear Response Plateau (LRP) foi o que melhor representou a distribuição dos dados para taxa de postura; massa de ovos; eficiência de utilização da lisina por massa; conversão alimentar por massa e por dúzia de ovos; e balanço de nitrogênio. Os platôs ocorrem nos níveis de treonina de 0.61; 0.580; 0.614; 0.599; 0.599 e 0.643%, que corresponde às relações treonina:lisina digestíveis de 80; 75; 80; 78; 78 e 83%, respectivamente. A relação ideal de treonina:lisina digestíveis em rações para galinhas poedeiras leves de 24 a 40 semanas de idade é de 80%.
Palavras-chave: Amino acids
Performance
Egg quality
Ratios among amino acids
Aminoácido
Desempenho
Qualidade de ovo
Relação aminoacídica
Editor: Ciência Rural
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20150460
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/24652
Data do documento: Dez-2016
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