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Tipo: Artigo
Título: Partição de proteínas de soro de leite em sistemas aquosos bifásicos baseados em líquidos iônicos
Autor(es): Michel, Benôit
Neves, Mateus Tomaz
Sousa, Rita de Cássia Superbi de
Chagas, Marcelo Martins das
Martins, Bruna Amaral
Coimbra, Jane Sélia dos Reis
Abstract: In this work, we used an aqueous two-phase system (ATPS) consisting of the ionic liquid [C4mim][Cl] and the salt K2HPO4 to partition α-lactalbumin, β-lactoglobulin, and lactoferrin whey proteins. Extraction efficiency values above 87% indicate that the proteins primarily migrated to the ionic liquid-rich phase (top phase). Partition coefficient values ranged from 6.17 to 8.93 for a-lactalbumin, from 22.80 to 34.55 for β-lactoglobulin, and from 26.46 to 40.06 for lactoferrin. Therefore, the saline ATPS with the ionic liquid examined in this study can be considered to be a promising alternative for extracting whey proteins.
Palavras-chave: Liquid–liquid extraction
Ionic liquid
Partition coefficient
Proteins
Editor: Química Nova
Tipo de Acesso: Open Access
URI: http://dx.doi.org/10.5935/0100-4042.20150123
http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/24972
Data do documento: Nov-2015
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