Use este identificador para citar ou linkar para este item:
https://locus.ufv.br//handle/123456789/24869
Tipo: | Artigo |
Título: | Avaliação da composição química de fermentados alcoólicos de jabuticaba (Myrciaria jabuticaba) |
Autor(es): | Silva, Paulo Henrique Alves da Faria, Fernanda Carolina de Tonon, Bruno Mota, Saulo José Dornelas Pinto, Vitor Tensol |
Abstract: | This work aimed to characterize the chemical composition of samples of alcoholic beverages fermented from jabuticaba produced in five successive crops. Up to 2005 most of the results didn‘t meet the current legal standards for wines and there was a negative correlation between parameters such as pH and volatile acidity, pH and total acidity, volatile acidity and alcohol content (p<0.01). The implementation of Good Manufacturing Practices and must sulfitation during the 2006 harvest lowered volatile acidity and more than 60% of the samples were in accordance with legislation. Also, a significant improvement in alcohol content was found (p<0.05). |
Palavras-chave: | Jabuticaba Wine legislation Sulfitation |
Editor: | Química Nova |
Tipo de Acesso: | Open Access |
URI: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422008000300025 http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/24869 |
Data do documento: | 2008 |
Aparece nas coleções: | Artigos |
Arquivos associados a este item:
Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
artigo.pdf | artigo | 159,08 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.